ROK SZKOLNY 2024/25
KARTA ZGŁOSZENIA do pobrania
Instrukcja: iOpłaty-Panel-Rodzica.pdf
SZANOWNI RODZICE
- W związku z zamknięciem roku budżetowego prosimy
W GRUDNIU NIE PŁACIĆ ZA STYCZEŃ
2. Oryginał karty zwrotu za niewykorzystane obiady (wrzesień – grudzień) składamy tylko do 20.12.2024 do godziny 12.00
(u intendenta szkoły).
Nieodebrane zwroty w wymienionym terminie zasilą budżet miasta.
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
1. Ze stołówki szkolnej korzystają uczniowie i pracownicy szkoły.
2. Podstawą korzystania z posiłków w stołówce jest wpłacenie określonej kwoty za posiłki w wyznaczonym terminie.
3. Zapisy na obiady dokonują rodzice wypełniając druk deklaracji (do pobrania na stronie szkoły zakładka Stołówka).
4. Stołówka nie funkcjonuje w czasie ustawowych dni wolnych od pracy, świąt i przerw w zajęciach szkolnych oraz w dni wolne od zajęć dydaktycznych.
5. Dzieci spożywają obiady na wyznaczonej przerwie obiadowej.
6. Obiady nie są wydawane na wynos. Decyzja ta podyktowana jest względami sanitarnymi.
7. Podczas wydawania obiadów w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłki (rodzice oraz inne osoby proszone są o nie wchodzenie do stołówki podczas obiadu).
8. Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
9. Opłaty za obiady przyjmowane są w okresach miesięcznych z góry do 27 każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc żywieniowy (np. za listopad do 27 października).
10. Wpłaty należy dokonywać w wyznaczonym terminie.
Należy pamiętać , że płatności dokonywane przelewem muszą zostać zaksięgowane na koncie Dzielnicowego Biura Finansów Oświaty Ochota m.st. Warszawy, a następnie wprowadzone do systemu celem nadania uprawnienia do korzystania z obiadów. Korzystanie z obiadów będzie więc możliwe od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty w stołówce. Należy brać pod uwagę, że trwa to kilka (2-3)dni.
Tylko terminowa wpłata gwarantuje korzystanie z obiadów od pierwszego dnia nowego miesiąca.
11. Wyjątek stanowi wrzesień i styczeń, za który opłaty przyjmowane są do 5 września i do 5 stycznia.
12. W związku z zamknięciem roku finansowego w miesiącu grudniu prosimy nie wpłacać za obiady STYCZNIOWE w grudniu.
13. Wpłaty należy dokonać na rachunek bankowy, który jest indywidualnie przypisany do każdego ucznia na panelu rodzica.
14. W tytule wpłaty należy podać imię i nazwisko DZIECKA (nie rodzica) – bez zdrobnień (Dz.U.z 2018 poz.723 z póżn.zm.), aktualną klasę, prawidłową kwotę oraz miesiąc i rok, za który wnosimy opłatę.
15. Cena jednego obiadu ucznia klasy I –III wynosi 7,00 zł.
Cena jednego obiadu ucznia klasy IV-VIII wynosi 8,00zł (zwiększone porcje).
Cena jednego obiadu personel wynosi 9,00 zł.
16. Należy pamiętać, że w soboty i niedziele banki nie dokonują operacji na kontach, dlatego wpłat należy dokonywać z odpowiednim wyprzedzeniem.
17. Szkoła nie ponosi odpowiedzialności za błędnie opisane przelewy.
18. W uzasadnionych przypadkach dyrektor szkoły może, na pisemny wniosek rodzica, wyznaczyć inny termin wniesienia opłaty za posiłki.
19. Podstawą odliczenia odwołanego obiadu jest zgłoszenie nieobecności ucznia lub pracownika szkoły w Panelu Rodzica, zakładka: Zgłoszenia, nieobecności do godziny 9.00.
W przypadku braku takiej informacji jakiekolwiek odliczenia nie będą możliwe. Zgłoszenie nieobecności u wychowawcy klasy nie jest równoznaczne z odwołaniem obiadu.
20. Odwołania grupowe (wycieczki) należy zgłosić co najmniej z 3-dniowym wyprzedzeniem.
21. Zwroty za obiady wypłacane są na podstawie złożonych oryginalnych kart zwrotów w okresach:
- Wrzesień- grudzień do 20.12.(zamknięcie roku finansowego)
- Styczeń-czerwiec do 30.06.(zamknięcie roku szkolnego)
22. Nieodebrane zwroty w wymienionych terminach zasilą budżet szkoły.
23. W przypadku rezygnacji ucznia z obiadów w kolejnym miesiącu, rodzic zobowiązany jest zgłosić pisemnie ten fakt najpóźniej w ostatnim dniu miesiąca.
24. Przestrzeganie powyższych procedur pozwoli na sprawne zorganizowanie pracy stołówki.
25. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki i zmianach w regulaminie decyduje Dyrektor szkoły.
Regulamin wchodzi w życie z dniem 04.09. 2023r.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu | Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz
produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 | Jaja i produkty pochodne. |
4 | Ryby i produkty pochodne. |
5 | Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 | Soja i produkty pochodne. |
7 | Mleko i produkty pochodne. |
8 | Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe
oraz produkty pochodne. |
9 | Seler i produkty pochodne. |
10 | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w
przeliczeniu na S02 |
12 | Łubin i produkty pochodne. |
13 | Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia,
tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
JADŁOSPIS: 09.12. – 20.12.2024r.
09.12.Poniedziałek Kcal:647/707 |
10.12.Wtorek Kcal:612/672 |
11.12. Środa Kcal:632/665 |
12.12. Czwartek Kcal:795/855 |
13.12. Piątek Kcal:738/898 |
Zupa ogórkowa 300ml. Spaghetti z sosem bolognese 200/250g. Kompot truskawkowy 200ml. Jabłko 1 szt. Alergeny:1,3,5,7,9, |
Krupnik 300ml Sznycel drobiowy 80/100g. Ziemniaki 150/180g. Bukiet warzyw 100g. Lemoniada 200ml. Mandarynka 1szt. Alergeny: 1,3,5,7,9 |
Zupa zacierkowa 300ml. Pulpety rybne w sosie koperkowym Ziemniaki Surówka z marchwi 80/100g. Kompot jabłko-czarna porzeczka 200ml. Alergeny :1,3,4,5,7,9 |
Zupa jarzynowa 300ml. Bef-strogonow 80/100g. Makaron 120/150g Surówka z białej kapusty 80/100g. Kompot śliwkowy 200ml. Alegeny:1,3,5,7,9 |
Zupa fasolowa 300ml. Naleśniki z serem Kl.1-3 2 szt. Kl. 4-8 3szt. Polewa truskawkowa Napój owocowy 200ml. Banan 1 szt. Alergeny:1,3,5,7,9 |
16.12.Poniedziałek Kcal:558/564 |
17.12.Wtorek Kcal:752/836 |
18.12.Środa Kcal:614/675 |
19.12.Czwartek Kcal:723/792 |
20.12. Piątek Kcal:655/724 |
Zupa pomidorowa 300ml. Kurczak w cieście kokosowym 100g. Ziemniaki 150/180g. Surówka z kapusty pekińskiej 100g. Kompot jabłkowy 200ml. Alergeny:1,3,5,7,9 |
Barszcz czerwony 300ml. Pierogi z mięsem 250/300g. Surówka z warzyw mieszanych 80/100g. Kompot 200ml. Pomarańcza1/4szt Alergeny:1,3,5,7,9 |
Zupa pieczarkowa 300ml. Ryba pieczona 100/150g Ziemniaki 150/180g. Surówka z kapusty kiszonej100g. Napój owocowy 200ml. Alergeny:1,3,4,5,7,9 |
Kapuśniak 300ml. Gulasz rozbójnika 120/150g Makaron 120/150g. Kompot 200ml. Alergeny:1,3,5,7,9 |
Zupa szczawiowa z jajkiem 300ml. Ryż z jabłkami i polewą jogurtowa150/150g. Herbata malinowa z cytryną 200ml. Mandarynka 1 szt. Alergeny:1,3,6,7,9 |
Wykaz alergenów w posiłkach znajduje się na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni.
Z przyczyn losowych jadłospis może zostać zmieniony.