ROK SZKOLNY 2023/24
KARTA ZGŁOSZENIA do pobrania
Instrukcja: iOpłaty-Panel-Rodzica.pdf
OPŁATA ZA OBIADY M- C 05.2024 R.
PRZYJMOWANA JEST DO 27.04.2024 R.
Koszt obiadów:
Obiady klasy I – III 15 x 7,00=105,00
Obiady klasy IV-VIII 15 x 8,00=120,00
Obiady personel 15 x 9,00=135,00
Koszt samych zup 15 x 3,00= 45,00
SZANOWNI RODZICE!
Wpłaty dokonujemy na indywidualne konto w systemie iOpłaty.
Wpłata musi zawierać:
– imię i nazwisko dziecka (bez zdrobnień)
– aktualną klasę
– miesiąc, za który dokonana jest wpłata
Wpłaty należy dokonywać w wyznaczonym terminie. Należy pamiętać, że płatności dokonywane przelewem muszą zostać zaksięgowane na koncie Dzielnicowego Biura Finansów Oświaty Ochota m.st. Warszawy, a następnie przekazane do szkoły (trwa to 2-3 dni). Przypominamy, że w soboty i niedziele banki nie dokonują operacji na kontach, dlatego wpłaty należy dokonywać z odpowiednim wyprzedzeniem.
Wniesienie opłaty po wyżej wymienionym terminie powoduje korzystanie z obiadów od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty ( np. wpłata 01.06., posiłki od 02.06.). Tylko terminowa wpłata gwarantuje korzystanie z obiadów od pierwszego dnia nowego miesiąca).
System rozliczający stołówkę blokuje osoby z nieuregulowanymi płatnościami.
Płacimy w oparciu o saldo na koncie. Płacimy ile trzeba, prosimy nie odliczać samemu odwołanych obiadów i nie wpłacać więcej.
Więcej informacji na stronie internetowej szkoły zakładka Stołówka.
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
1. Ze stołówki szkolnej korzystają uczniowie i pracownicy szkoły.
2. Podstawą korzystania z posiłków w stołówce jest wpłacenie określonej kwoty za posiłki w wyznaczonym terminie.
3. Zapisy na obiady dokonują rodzice wypełniając druk deklaracji (do pobrania na stronie szkoły zakładka Stołówka).
4. Stołówka nie funkcjonuje w czasie ustawowych dni wolnych od pracy, świąt i przerw w zajęciach szkolnych oraz w dni wolne od zajęć dydaktycznych.
5. Dzieci spożywają obiady na wyznaczonej przerwie obiadowej.
6. Obiady nie są wydawane na wynos. Decyzja ta podyktowana jest względami sanitarnymi.
7. Podczas wydawania obiadów w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłki (rodzice oraz inne osoby proszone są o nie wchodzenie do stołówki podczas obiadu).
8. Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
9. Opłaty za obiady przyjmowane są w okresach miesięcznych z góry do 27 każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc żywieniowy (np. za listopad do 27 października).
10. Wpłaty należy dokonywać w wyznaczonym terminie.
Należy pamiętać , że płatności dokonywane przelewem muszą zostać zaksięgowane na koncie Dzielnicowego Biura Finansów Oświaty Ochota m.st. Warszawy, a następnie wprowadzone do systemu celem nadania uprawnienia do korzystania z obiadów. Korzystanie z obiadów będzie więc możliwe od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty w stołówce. Należy brać pod uwagę, że trwa to kilka (2-3)dni.
Tylko terminowa wpłata gwarantuje korzystanie z obiadów od pierwszego dnia nowego miesiąca.
11. Wyjątek stanowi wrzesień i styczeń, za który opłaty przyjmowane są do 5 września i do 5 stycznia.
12. W związku z zamknięciem roku finansowego w miesiącu grudniu prosimy nie wpłacać za obiady STYCZNIOWE w grudniu.
13. Wpłaty należy dokonać na rachunek bankowy, który jest indywidualnie przypisany do każdego ucznia na panelu rodzica.
14. W tytule wpłaty należy podać imię i nazwisko DZIECKA (nie rodzica) – bez zdrobnień (Dz.U.z 2018 poz.723 z póżn.zm.), aktualną klasę, prawidłową kwotę oraz miesiąc i rok, za który wnosimy opłatę.
15. Cena jednego obiadu ucznia klasy I –III wynosi 7,00 zł.
Cena jednego obiadu ucznia klasy IV-VIII wynosi 8,00zł (zwiększone porcje).
Cena jednego obiadu personel wynosi 9,00 zł.
16. Należy pamiętać, że w soboty i niedziele banki nie dokonują operacji na kontach, dlatego wpłat należy dokonywać z odpowiednim wyprzedzeniem.
17. Szkoła nie ponosi odpowiedzialności za błędnie opisane przelewy.
18. W uzasadnionych przypadkach dyrektor szkoły może, na pisemny wniosek rodzica, wyznaczyć inny termin wniesienia opłaty za posiłki.
19. Podstawą odliczenia odwołanego obiadu jest zgłoszenie nieobecności ucznia lub pracownika szkoły w Panelu Rodzica, zakładka: Zgłoszenia, nieobecności do godziny 9.00.
W przypadku braku takiej informacji jakiekolwiek odliczenia nie będą możliwe. Zgłoszenie nieobecności u wychowawcy klasy nie jest równoznaczne z odwołaniem obiadu.
20. Odwołania grupowe (wycieczki) należy zgłosić co najmniej z 3-dniowym wyprzedzeniem.
21. Zwroty za obiady wypłacane są na podstawie złożonych oryginalnych kart zwrotów w okresach:
- Wrzesień- grudzień do 20.12.(zamknięcie roku finansowego)
- Styczeń-czerwiec do 30.06.(zamknięcie roku szkolnego)
22. Nieodebrane zwroty w wymienionych terminach zasilą budżet szkoły.
23. W przypadku rezygnacji ucznia z obiadów w kolejnym miesiącu, rodzic zobowiązany jest zgłosić pisemnie ten fakt najpóźniej w ostatnim dniu miesiąca.
24. Przestrzeganie powyższych procedur pozwoli na sprawne zorganizowanie pracy stołówki.
25. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki i zmianach w regulaminie decyduje Dyrektor szkoły.
Regulamin wchodzi w życie z dniem 04.09. 2023r.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu | Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz
produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 | Jaja i produkty pochodne. |
4 | Ryby i produkty pochodne. |
5 | Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 | Soja i produkty pochodne. |
7 | Mleko i produkty pochodne. |
8 | Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe
oraz produkty pochodne. |
9 | Seler i produkty pochodne. |
10 | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w
przeliczeniu na S02 |
12 | Łubin i produkty pochodne. |
13 | Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia,
tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
JADŁOSPIS OD 22.04- 03.05.2024 r.
22.04.Poniedziałek Alergeny: 1,3,6,7,9,cytrusy |
23.04.Wtorek Alergeny:1,6,7,9 |
24.04.Środa Alergeny:1,3,4,6,7,9 |
25.04. Czwartek Alergeny:1,6,7,9 |
26.04. Piątek Alergeny:1,3,6,7,9, cytrusy |
Kapuśniak z młodej kapusty 300ml. Makaron z sosem bolognese 250g/300g Kompot truskawkowy 200ml. Banan 1szt. Kcal: 757/816 |
Zupa brokułowa 300ml Vege burgery 100g. Ryż z warzywami 150g Sos tzatziki 60ml. Pomidory koktajlowe Kompot śliwkowy 200ml. Kcal: 736/812 |
Zupa zacierkowa 300ml Ryba smażona 100g Ziemniaki 150g/180g. Surówka z kapusty kiszonej 100g Kompot wieloowocowy 200ml. Kcal: 717/778 |
Zupa pieczarkowa 300ml. Roladki z drobiu 100g Ziemniaki 150g/180g Surówka z warzyw mieszanych 100g Kompot wiśniowy 200ml. Mus owocowy 1 szt. Kcal:725/805 |
Zupa grochowa 300ml. Pierogi z serem 250g/300g Polewa owocowa Lemoniada 200ml. Jabłko 1 szt.
Kcal:723/798 |
29.04.Poniedziałek Alergeny:1,3,6,7,9 |
30.04. Wtorek Alergeny:1,3,6,7,9 |
01.05.Środa Alergeny: |
02.05.Czwartek Alergeny: |
03.05. Piątek Alergeny: |
Żurek z jajkiem 300ml Makaron z pesto bazyliowym 150g Kompot jabłko-czarna porzeczka 200ml Banan 1 szt. Kcal: 895/957 |
Zupa botwinkowa 300ml. Kotlet mielony cielęco-drobiowy 100g Ziemniaki 150g/180g Surówka wiosenna 80g Napój owocowy 200ml. Mus owocowy1 szt. Kcal: 762/845 |
—
Kcal: – |
—
Kcal: – |
—
Kcal: – |
Wykaz alergenów w posiłkach znajduje się na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni.
Z przyczyn losowych jadłospis może zostać zmieniony.