ROK SZKOLNY 2024/25
KARTA ZGŁOSZENIA do pobrania
Instrukcja: iOpłaty-Panel-Rodzica.pdf
OPŁATA ZA OBIADY M- C 12.2024 R.
PRZYJMOWANE SĄ DO 27.11.2024 R.
Koszt obiadów:
Obiady klasy I – III 15 x 7,00= 105,00
Obiady klasy IV-VIII 15 x 8,00= 120,00 (zwiększone porcje)
Obiady personel 15 x 9,00= 135,00
Koszt samych zup 15 x 3,00= 45,00
SZANOWNI RODZICE!
Wpłaty dokonujemy na indywidualne konto w systemie iOpłaty.
Wpłata musi zawierać:
– imię i nazwisko dziecka (bez zdrobnień)
– aktualną klasę
– miesiąc, za który dokonana jest wpłata
Wpłaty należy dokonywać w wyznaczonym terminie. Należy pamiętać, że płatności dokonywane przelewem muszą zostać zaksięgowane na koncie Dzielnicowego Biura Finansów Oświaty Ochota m.st. Warszawy, a następnie przekazane do szkoły (trwa to 2-3 dni). Przypominamy, że w soboty i niedziele banki nie dokonują operacji na kontach, dlatego wpłaty należy dokonywać z odpowiednim wyprzedzeniem.
Wniesienie opłaty po wyżej wymienionym terminie powoduje korzystanie z obiadów od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty ( np. wpłata 01.06., posiłki od 02.06.). Tylko terminowa wpłata gwarantuje korzystanie z obiadów od pierwszego dnia nowego miesiąca.
System rozliczający stołówkę blokuje osoby z nieuregulowanymi płatnościami.
Płacimy w oparciu o saldo na koncie.
Płacimy, ile trzeba, prosimy nie odliczać samemu odwołanych obiadów i nie wpłacać więcej.
Więcej informacji na stronie internetowej szkoły zakładka Stołówka.
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
1. Ze stołówki szkolnej korzystają uczniowie i pracownicy szkoły.
2. Podstawą korzystania z posiłków w stołówce jest wpłacenie określonej kwoty za posiłki w wyznaczonym terminie.
3. Zapisy na obiady dokonują rodzice wypełniając druk deklaracji (do pobrania na stronie szkoły zakładka Stołówka).
4. Stołówka nie funkcjonuje w czasie ustawowych dni wolnych od pracy, świąt i przerw w zajęciach szkolnych oraz w dni wolne od zajęć dydaktycznych.
5. Dzieci spożywają obiady na wyznaczonej przerwie obiadowej.
6. Obiady nie są wydawane na wynos. Decyzja ta podyktowana jest względami sanitarnymi.
7. Podczas wydawania obiadów w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłki (rodzice oraz inne osoby proszone są o nie wchodzenie do stołówki podczas obiadu).
8. Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.
9. Opłaty za obiady przyjmowane są w okresach miesięcznych z góry do 27 każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc żywieniowy (np. za listopad do 27 października).
10. Wpłaty należy dokonywać w wyznaczonym terminie.
Należy pamiętać , że płatności dokonywane przelewem muszą zostać zaksięgowane na koncie Dzielnicowego Biura Finansów Oświaty Ochota m.st. Warszawy, a następnie wprowadzone do systemu celem nadania uprawnienia do korzystania z obiadów. Korzystanie z obiadów będzie więc możliwe od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty w stołówce. Należy brać pod uwagę, że trwa to kilka (2-3)dni.
Tylko terminowa wpłata gwarantuje korzystanie z obiadów od pierwszego dnia nowego miesiąca.
11. Wyjątek stanowi wrzesień i styczeń, za który opłaty przyjmowane są do 5 września i do 5 stycznia.
12. W związku z zamknięciem roku finansowego w miesiącu grudniu prosimy nie wpłacać za obiady STYCZNIOWE w grudniu.
13. Wpłaty należy dokonać na rachunek bankowy, który jest indywidualnie przypisany do każdego ucznia na panelu rodzica.
14. W tytule wpłaty należy podać imię i nazwisko DZIECKA (nie rodzica) – bez zdrobnień (Dz.U.z 2018 poz.723 z póżn.zm.), aktualną klasę, prawidłową kwotę oraz miesiąc i rok, za który wnosimy opłatę.
15. Cena jednego obiadu ucznia klasy I –III wynosi 7,00 zł.
Cena jednego obiadu ucznia klasy IV-VIII wynosi 8,00zł (zwiększone porcje).
Cena jednego obiadu personel wynosi 9,00 zł.
16. Należy pamiętać, że w soboty i niedziele banki nie dokonują operacji na kontach, dlatego wpłat należy dokonywać z odpowiednim wyprzedzeniem.
17. Szkoła nie ponosi odpowiedzialności za błędnie opisane przelewy.
18. W uzasadnionych przypadkach dyrektor szkoły może, na pisemny wniosek rodzica, wyznaczyć inny termin wniesienia opłaty za posiłki.
19. Podstawą odliczenia odwołanego obiadu jest zgłoszenie nieobecności ucznia lub pracownika szkoły w Panelu Rodzica, zakładka: Zgłoszenia, nieobecności do godziny 9.00.
W przypadku braku takiej informacji jakiekolwiek odliczenia nie będą możliwe. Zgłoszenie nieobecności u wychowawcy klasy nie jest równoznaczne z odwołaniem obiadu.
20. Odwołania grupowe (wycieczki) należy zgłosić co najmniej z 3-dniowym wyprzedzeniem.
21. Zwroty za obiady wypłacane są na podstawie złożonych oryginalnych kart zwrotów w okresach:
- Wrzesień- grudzień do 20.12.(zamknięcie roku finansowego)
- Styczeń-czerwiec do 30.06.(zamknięcie roku szkolnego)
22. Nieodebrane zwroty w wymienionych terminach zasilą budżet szkoły.
23. W przypadku rezygnacji ucznia z obiadów w kolejnym miesiącu, rodzic zobowiązany jest zgłosić pisemnie ten fakt najpóźniej w ostatnim dniu miesiąca.
24. Przestrzeganie powyższych procedur pozwoli na sprawne zorganizowanie pracy stołówki.
25. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki i zmianach w regulaminie decyduje Dyrektor szkoły.
Regulamin wchodzi w życie z dniem 04.09. 2023r.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu | Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz
produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki oraz produkty pochodne. |
3 | Jaja i produkty pochodne. |
4 | Ryby i produkty pochodne. |
5 | Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne. |
6 | Soja i produkty pochodne. |
7 | Mleko i produkty pochodne. |
8 | Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe
oraz produkty pochodne. |
9 | Seler i produkty pochodne. |
10 | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
11 | Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w
przeliczeniu na S02 |
12 | Łubin i produkty pochodne. |
13 | Mięczaki i produkty pochodne. |
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia,
tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe
ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
JADŁOSPIS: 11.11. – 22.11.2024r.
11.11.Poniedziałek Alergeny: |
12.11.Wtorek Alergeny:5,7,9 |
13.11.Środa Alergeny:1,3,4,5,7,9 |
14.11.Czwartek Alergeny:1,3,5,7,9 |
15.11.Piątek Alergeny:1,3,5,7,9 |
Kcal: |
Zupa ogórkowa 300ml. Kurczak z pomidorami suszonymi i mascarpone 150ml. Ryż 150g. Kompot truskawkowy 200ml. Mandarynka 1 szt. Kcal:784/832 |
Zupa pieczarkowa 300ml. Łosoś pieczony 100g. Ziemniaki 150g. Surówka z kapusty kiszonej 100g. Lemoniada cytrynowa 200 ml. Jabłko 1 szt. Kcal:628/653 |
Zupa grochowa 300g. Gołąbki bez zawijania Sos pomidorowy Ziemniaki 150g. Kompot owocowy 200ml. Mus owocowy 1 szt. Kcal:693/741 |
Barszcz ukraiński 300ml. Naleśniki z serem +polewa jogurtowo-owocowa Kl. 1- 3 2szt. Kl. 4- 8 3 szt. Woda z pomarańczą Banan 1 szt. Kcal:752/797 |
18.11.Poniedziałek Alergeny:1,5,7,9 |
19.11.Wtorek Alergeny:1,3,5,7,9 |
20.11.Środa Alergeny:1,3,4,5,7,9 |
21.11.Czwartek Alergeny:1,5,7,9 |
22.11.Piątek Alergeny:1,3,5,7,9 |
Barszcz biały z kiełbasą 300ml. Makaron penne w stylu śródziemnomorskim 200/250ml. Kompot jabłko-malina 200ml. Pomarańcza 1/4szt. Kcal:727/815 |
Zupa pomidorowa 300ml. Roladki z drobiu 100g. Ziemniaki 150g. Surówka z kapusty pekińskiej 100g. Kompot truskawkowy 200ml. Kcal:717/767 |
Zupa zacierkowa 300ml. Miruna-filet smażony 100g Ziemniaki 150g. Surówka z warzyw mieszanych 100g. Kompot jabłko-czarna porzeczka 200ml. Kcal:627/658 |
Zupa solferino 300ml. Pieczeń rzymska 100g Ziemniaki 150g. Surówka z buraków 100g. Kompot jabłko-malina 200ml. Mandarynka 1 szt. Kcal:752/835 |
Zupa szczawiowa z jajkiem 300ml. Kluski leniwe 200g. Kompot wieloowocowy 200ml. Mus owocowo-warzywny 1szt. Kcal:800/854 |
Wykaz alergenów w posiłkach znajduje się na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni.
Z przyczyn losowych jadłospis może zostać zmieniony.