Stołówka


ROK SZKOLNY 2024/25

 

     KARTA ZGŁOSZENIA  do pobrania

KARTA  ZWROTU

             KARTA REZYGNACJI 

              Instrukcja:          iOpłaty-Panel-Rodzica.pdf   

 

OPŁATA ZA OBIADY M- C 12.2024 R.

PRZYJMOWANE SĄ DO 27.11.2024 R.

 

Koszt obiadów:

Obiady klasy I – III 15 x 7,00= 105,00

Obiady klasy IV-VIII 15 x 8,00= 120,00 (zwiększone porcje)

Obiady personel 15 x 9,00= 135,00

Koszt samych zup 15 x 3,00= 45,00

 

 

 

SZANOWNI RODZICE!

Wpłaty dokonujemy na indywidualne konto w systemie iOpłaty.

Wpłata musi zawierać:

imię i nazwisko dziecka  (bez zdrobnień)

– aktualną klasę

– miesiąc, za który dokonana jest wpłata

Wpłaty należy dokonywać w wyznaczonym terminie. Należy pamiętać, że płatności dokonywane przelewem muszą zostać zaksięgowane na koncie Dzielnicowego Biura Finansów Oświaty Ochota m.st. Warszawy, a następnie przekazane do szkoły (trwa to 2-3 dni). Przypominamy, że w soboty i niedziele banki nie dokonują operacji na kontach, dlatego wpłaty należy dokonywać z odpowiednim wyprzedzeniem.

Wniesienie opłaty po wyżej wymienionym terminie powoduje korzystanie z obiadów od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty ( np. wpłata 01.06., posiłki od 02.06.). Tylko terminowa wpłata gwarantuje korzystanie z obiadów od pierwszego dnia nowego miesiąca.

System rozliczający stołówkę blokuje osoby z nieuregulowanymi płatnościami.

Płacimy w oparciu o saldo na koncie.

Płacimy, ile trzeba, prosimy nie odliczać samemu odwołanych obiadów i nie wpłacać więcej.

Więcej informacji na stronie internetowej szkoły zakładka Stołówka.

 

REGULAMIN  KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI  SZKOLNEJ

1. Ze stołówki szkolnej korzystają uczniowie i pracownicy szkoły.

2. Podstawą korzystania z posiłków w stołówce jest wpłacenie określonej kwoty za posiłki w wyznaczonym terminie.

3. Zapisy na obiady dokonują rodzice wypełniając druk deklaracji (do pobrania na stronie szkoły zakładka Stołówka).

4. Stołówka nie funkcjonuje w czasie ustawowych dni wolnych od pracy, świąt i przerw w zajęciach szkolnych oraz w dni wolne od zajęć dydaktycznych.

5. Dzieci spożywają obiady na wyznaczonej przerwie obiadowej.

6. Obiady nie są wydawane na wynos. Decyzja ta podyktowana jest względami sanitarnymi.

7. Podczas wydawania obiadów w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłki (rodzice oraz inne osoby proszone są o nie wchodzenie do stołówki podczas obiadu).

8. Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.

9. Opłaty za obiady przyjmowane są w okresach miesięcznych z góry do 27 każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc żywieniowy (np. za listopad do 27 października).

10. Wpłaty należy dokonywać w wyznaczonym terminie.

Należy pamiętać , że płatności dokonywane przelewem muszą zostać zaksięgowane na koncie Dzielnicowego Biura Finansów Oświaty Ochota m.st. Warszawy, a następnie wprowadzone do systemu celem nadania uprawnienia do korzystania z obiadów. Korzystanie z obiadów będzie więc możliwe od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty w stołówce. Należy brać pod uwagę, że trwa to kilka (2-3)dni.

Tylko terminowa wpłata gwarantuje korzystanie z obiadów od pierwszego dnia nowego miesiąca.

11. Wyjątek stanowi wrzesień i styczeń, za który opłaty przyjmowane są do 5 września i do 5 stycznia.

12. W związku z zamknięciem roku finansowego w miesiącu grudniu prosimy nie wpłacać za obiady STYCZNIOWE w grudniu.

13. Wpłaty należy dokonać na rachunek bankowy, który jest indywidualnie przypisany do każdego ucznia na panelu rodzica.

14. W tytule wpłaty należy podać imię i nazwisko DZIECKA (nie rodzica) – bez zdrobnień (Dz.U.z 2018 poz.723 z póżn.zm.), aktualną klasę, prawidłową kwotę oraz miesiąc i rok, za który wnosimy opłatę.

15. Cena jednego obiadu ucznia klasy I –III wynosi 7,00 zł.

Cena jednego obiadu ucznia klasy IV-VIII wynosi 8,00zł (zwiększone porcje).

Cena jednego obiadu personel wynosi 9,00 zł.

16. Należy pamiętać, że w soboty i niedziele banki nie dokonują operacji na kontach, dlatego wpłat należy dokonywać z odpowiednim wyprzedzeniem.

17. Szkoła nie ponosi odpowiedzialności za błędnie opisane przelewy.

18. W uzasadnionych przypadkach dyrektor szkoły może, na pisemny wniosek rodzica, wyznaczyć inny termin wniesienia opłaty za posiłki.

19. Podstawą odliczenia odwołanego obiadu jest zgłoszenie nieobecności ucznia lub pracownika szkoły w Panelu Rodzica, zakładka: Zgłoszenia, nieobecności do godziny 9.00.

W przypadku braku takiej informacji jakiekolwiek odliczenia nie będą możliwe. Zgłoszenie nieobecności u wychowawcy klasy nie jest równoznaczne z odwołaniem obiadu.

20. Odwołania grupowe (wycieczki) należy zgłosić co najmniej z 3-dniowym wyprzedzeniem.

21. Zwroty za obiady wypłacane są na podstawie złożonych oryginalnych kart zwrotów w okresach:

  • Wrzesień- grudzień do 20.12.(zamknięcie roku finansowego)
  •  Styczeń-czerwiec do 30.06.(zamknięcie roku szkolnego)

22. Nieodebrane zwroty w wymienionych terminach zasilą budżet szkoły.

23. W przypadku rezygnacji ucznia z obiadów w kolejnym miesiącu, rodzic zobowiązany jest zgłosić pisemnie ten fakt najpóźniej w ostatnim dniu miesiąca.

24. Przestrzeganie powyższych procedur pozwoli na sprawne zorganizowanie pracy stołówki.

25. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki i zmianach w regulaminie decyduje Dyrektor szkoły.

Regulamin wchodzi w życie z dniem 04.09. 2023r.

 

 

Wykaz alergenów w posiłkach    

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

 

W związku z powyższym na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

Numer alergenu Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz

produkty pochodne.

2 Skorupiaki oraz produkty pochodne.
3 Jaja i produkty pochodne.
4 Ryby i produkty pochodne.
5 Orzeszki ziemnie, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.
6 Soja i produkty pochodne.
7 Mleko i produkty pochodne.
8 Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe

oraz produkty pochodne.

9 Seler i produkty pochodne.
10 Nasiona sezamu i produkty pochodne.
11 Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w

przeliczeniu na S02

12 Łubin i produkty pochodne.
13 Mięczaki i produkty pochodne.

 

 Do  przygotowania  posiłków  używane  są  przyprawy:  pieprz  prawdziwy  i  ziołowy,  majeranek,  oregano,  bazylia,

 tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe

 ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

WYKAZ – do pobrania

 

JADŁOSPIS: 11.11. – 22.11.2024r.

11.11.Poniedziałek

Alergeny:

12.11.Wtorek

Alergeny:5,7,9

13.11.Środa

Alergeny:1,3,4,5,7,9

14.11.Czwartek

Alergeny:1,3,5,7,9

15.11.Piątek

Alergeny:1,3,5,7,9

Kcal:

Zupa ogórkowa 300ml.

Kurczak z pomidorami suszonymi i mascarpone 150ml.

Ryż 150g.

Kompot truskawkowy 200ml.

Mandarynka 1 szt.

Kcal:784/832

Zupa pieczarkowa 300ml.

Łosoś pieczony 100g.

Ziemniaki 150g.

Surówka z kapusty kiszonej 100g.

Lemoniada cytrynowa 200 ml.

Jabłko 1 szt.

Kcal:628/653

Zupa grochowa 300g.

Gołąbki bez zawijania

Sos pomidorowy

Ziemniaki 150g.

Kompot owocowy 200ml.

Mus owocowy 1 szt.

Kcal:693/741

Barszcz ukraiński 300ml.

Naleśniki z serem +polewa jogurtowo-owocowa

Kl. 1- 3 2szt.

Kl. 4- 8 3 szt.

Woda z pomarańczą

Banan 1 szt.

Kcal:752/797

18.11.Poniedziałek

Alergeny:1,5,7,9

19.11.Wtorek

Alergeny:1,3,5,7,9

20.11.Środa

Alergeny:1,3,4,5,7,9

21.11.Czwartek

Alergeny:1,5,7,9

22.11.Piątek

Alergeny:1,3,5,7,9

Barszcz biały z kiełbasą 300ml.

Makaron penne w stylu śródziemnomorskim 200/250ml.

Kompot jabłko-malina 200ml.

Pomarańcza 1/4szt.

Kcal:727/815

Zupa pomidorowa 300ml.

Roladki z drobiu 100g.

Ziemniaki 150g.

Surówka z kapusty pekińskiej 100g.

Kompot truskawkowy 200ml.

Kcal:717/767

Zupa zacierkowa 300ml.

Miruna-filet smażony 100g

Ziemniaki 150g.

Surówka z warzyw mieszanych 100g.

Kompot jabłko-czarna porzeczka 200ml.

Kcal:627/658

Zupa solferino 300ml.

Pieczeń rzymska 100g

Ziemniaki 150g.

Surówka z buraków 100g.

Kompot jabłko-malina

200ml.

Mandarynka 1 szt.

Kcal:752/835

Zupa szczawiowa z jajkiem 300ml.

Kluski leniwe 200g.

Kompot wieloowocowy 200ml.

Mus owocowo-warzywny 1szt.

Kcal:800/854

Wykaz alergenów w posiłkach znajduje się na stronie internetowej szkoły oraz na tablicy ogłoszeń w szatni.

Z przyczyn losowych jadłospis może zostać zmieniony.