W ramach Projektu Prozdrowotnego w naszej świetlicy pojawiła się gazetka: „ Sezonowe warzywa i owoce – lato”.
Uznaliśmy, że Królową lata wśród owoców jest TRUSKAWKA. Uczniowie przygotowali ciekawe pomysły na dania z truskawką w roli głównej. Swoje prace umieścili na drzwiach swojej klasy świetlicowej.
Uczniowie klasy 3a bardzo je lubią. Truskawka jest królową i dlatego każdy narysował swoją- prawda, że są apetyczne?
2b przygotowała przepis na pierogi z truskawkami oraz wykonała truskawkowy plakat.
W ramach projektu prozdrowotnego 1b zapoznała się z owocem sezonowym TRUSKAWKA. Wspólnie stworzyła plakat z dużą truskawka oraz poznała pyszne przepisy z truskawka w głównej roli.
Klasa 2C przygotowała przepis na deser truskawkowy z koglem-moglem.
Hodowla szczypiorku w 1c:)
W maju realizując projekt prozdrowotny, uczniowie klasy 3a przygotowali ekologiczną doniczkę z butelki. Myszo- jeleń – bo tak ją nazwali posłużył jako doniczka do uprawy szczypiorku. Potem go podlewaliśmy i pięknie wyrósł.
W ramach projektu prozdrowotnego uczniowie z 1b zasiali kwiaty miododajne. Które zostaną później posadzone w szkolnym ogródku.
W ramach Projektu Prozdrowotnego w klasie 2C realizowaliśmy takie działania jak:
W kwietniu wykonaliśmy eko doniczki z plastikowych butelek. W wykonanych doniczkach zasadziliśmy zioła i szczypiorek i ustawiliśmy na parapetach w naszej klasie.
Nauczyliśmy się jak pielęgnować zasadzone zioła, żeby urosły dorodne i dbaliśmy o nie, aż do momentu , jak były gotowe do spożycia. W momencie , kiedy nasze zioła wyrosły, zrobiliśmy warsztaty kulinarne. Przygotowywaliśmy kanapeczki, sałatki i koreczki z naszymi ziołami . Przed tymi warsztatami obejrzeliśmy wspólnie filmy edukacyjne z Programu Dla szkół „Ekipa Chrumasa” :
„Ekipa Chrumasa gotuje” – wiosna – lato .
Bawiliśmy się świetnie 🙂
W ramach Projektu Prozdrowotnego uczniowie klasy 2C uczyli się przez zabawę technik relaksacyjnych i jak relaksować ciało i ducha. Malowali pięknie mandale i wykonali BUTELKI SPOKOJU , z których będą korzystać w trudnych chwilach aby uspokoić nerwy i zrelaksować się.
W ramach projektu prozdrowotnego, na naszym szkolnym korytarzu pojawiła się nowa gazetka ,,Jak zadbać o swoje zdrowie na wiosnę?„,z której możemy dowiedzieć się, co dołączyć do swojego wiosennego jadłospisu, aby być zdrowym i pełnym energii. Należy również pamiętać, że wiosna służy większej aktywności fizycznej. Aby mieć siłę na wiosenne wyzwania, korzystajmy z ćwiczeń relaksacyjnych – a jakich? – tego również dowiemy się z gazetki.
W związku ze zbliżającymi się feriami zimowymi w gazetce „Zachowaj Zdrowie Zimą”, pojawiły się tematy związane z zimowymi aktywnościami fizycznymi oraz bezpieczeństwem podczas zimowych zabaw. Z jej treści można dowiedzieć się, jak podnieść swoją sprawność fizyczną, walczyć z grypą i infekcjami oraz bawić się ostrożnie i bezpiecznie podczas ferii.
W ramach Projektu Prozdrowotnego obok naszej zimowej gazetki pojawiły się prace naszych uczniów : czapeczki, rękawiczki, szaliki – bez których zimą byłoby nam zimno;)
Zimą w ramach Projektu prozdrowotnego w świetlicy na korytarzu szkolnym pojawiła się gazetka „Zachowaj zdrowie zimą !” A w niej same ciekawe pomysły jak być zdrowym w czasie zimy.
W związku z realizacją projektu prozdrowotnego, nasza gazetka pt. ,,Zatroszcz się o swój organizm jesienią”, wzbogaciła się o kolejne treści. Tym razem możemy dowiedzieć się, jak poradzić sobie z jesienną chandrą, czyli trudnym czasem dla naszego samopoczucia. Tych kilka cennych wskazówek pozwoli nam zachować lepszy humor, kiedy za oknem jesień maluje nam smutne barwy.
W ramach projektu prozdrowotnego , na okres jesienny , w naszej świetlicy, na korytarzu pojawiła się GAZETKA „Zatroszcz się o swój organizm jesienią” . Znajdują się w niej ciekawostki i przydatne informacje o zdrowym odżywianiu jesienią , właściwościach odżywczych sezonowych warzyw i owoców. Pojawiła się księga zatytułowana „Jesień na talerzu” ,w której umieszczamy prace uczniów. Uczniowie klasy 2C już zaprojektowali swoje jesienne talerze pełne ulubionych warzyw i owoców i umieścili prace w naszej księdze . Pod gazetką pojawił się kącik z koszami wypełnionymi sezonowymi warzywami, przyniesionymi przez uczniów .