W świetlicy realizujemy także działania promujące zdrowie . W każdym miesiącu dzieci będą poznawały zalety jednego owocu bądź warzywa. Będzie także dużo ciekawostek.
Klasa 2a
Realizując cykl prozdrowotny, w naszej klasie rozmawialiśmy o smacznej czereśni. Z gazetki dowiedzieliśmy się o jej licznych wartościach odżywczych i zdrowotnych. Dziewczynki opowiadały o walorach estetycznych- o ozdobie uszu
.
Potem wzięliśmy się do pracy i powstały gigantyczne czereśnie.
Klasa 1C pracuje w plenerze. Poznajemy nowalijki i tworzymy deski z przestrzennymi warzywami.
W ramach projektu prozdrowotnego dzieci z klasy 1C ozdabiały donice i sądziły w nich zioła.
W ramach edukacji prozdrowotnej uczniowie klasy IIb najpierw zajmowali się uprawą szczypioru z cebuli, a później wysiewali rzeżuchę. Rzeżucha urosła nam piękna, a jak wspaniale nasze uprawy prezentują dziewczynki!
Realizując projekt prozdrowotny, uczniowie kl 2a układali swoje zdrowe przepisy na przepyszne dania i receptę na ciszę. Nauczyli się również wesołej piosenki o zdrowych witaminkach.
Z niepotrzebnych pojemników po serkach, przygotowali uprawę rzeżuchy. Pozostaje już tylko jej codzienne podlewanie i za kilka dni wyrośnie zdrowy dodatek do kanapek.
W ramach projektu prozdrowotnego uczniowie klasy 1C uczyli się jak zasiać prawidłowo rzeżuchę i zasiali ją samodzielnie. Teraz każdego dnia obserwują jak rośnie.
Klasa 1C – sadzimy cebulki i czekamy aż wyrośnie nam piękny szczypior. Poznajemy piramidę żywienia poprzez zagadki , zadania o zdrowym odżywianiu i układamy puzzle.
W ramach Projektu Prozdrowotnego na korytarzu szkolnym pojawiła się nowa gazetka : Kiszone warzywa i owoce- bomba witamin na zimę! . Gazetka zawiera informacje o najbardziej popularnych : kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach , oraz krótką notatkę jakie jeszcze warzywa i owoce możemy kisić . Przy tablicy znajdują się również kolorowanki dla chętnych.
Każda grupa świetlicowa otrzymała również zadanie na styczeń:przygotować ciekawy , oryginalny i smaczny przepis z kiszonką w roli głównej , na ciepło lub na zimno. Przepisy te będą tworzyć część Naszej Książki Kucharskiej ze zdrowymi przepisami .



W ramach projektu prozdrowotnego w naszej szkole, na korytarzu pojawiła się gazetka z informacjami o właściwościach zdrowotnych kilku ciekawych przypraw i propozycjami smacznych przepisów z ich udziałem ,oraz w słojach zamknięte właśnie te przyprawy , i malowanki.
Każda grupa świetlicowa w przeprowadziła pogadankę o przyprawach : Jakie przyprawy lubimy? Które już są nam znane, a które widzimy pierwszy raz? Do jakich potraw możemy dodać poszczególne przyprawy? itp., połączoną z zapoznaniem dzieci z gazetką i prezentowanymi w słojach przyprawami.
Bawiliśmy się znakomicie.

W listopadzie w ramach Projektu Prozdrowotnego poznajemy warzywo -Dynię. Na korytarzu szkolnym pojawiła się gazetka przedstawiająca ciekawostki, historię i walory zdrowotne dyni. Każda klasa miała możliwość zapoznać się z nią i wykonać prace plastyczne , różnymi technikami , przedstawiające dynię.



W ramach realizacji świetlicowego projektu prozdrowotnego, w klasach czwartych rozmawialiśmy o owocach, a konkretnie o soczystym jabłku, jego walorach zdrowotnych. Na koniec powstały ciekawe prace plastyczne.
W ramach tego projektu dzieci z klasy 1 c wykonały własnoręcznie piękne i kolorowe jabłka. Umieściliśmy je w koszyczku 😉 Podczas pracy zastanawialiśmy się : Dlaczego lubimy Jabłka ?, padło dużo ciekawych propozycji
, najważniejsza : są ZDROWE !!!































































































